Emster Veldtoertocht 2013

Twee verslagen van de veldtoertocht, u mag zelf bepalen welke versie u leest en geloofd

Vol frisse moed richting t’Loar om daar om 09.00 uur te verzamelen bij Friedje voor de Emster Veldtoertocht  2013. Brander was al eerste en werd verwelkomd door “Turbo”. De deur was open dus maar in de keuken gewacht op de rest. Maar waar was Friedje ??. De Voorzitter, Houtlul, Mario, Stampertje, Junior en WD63 hadden de energie gevonden om de tocht te rijden. Houtlul zette een lekker bakkie koffie en onze maag werd versterkt met een overheerlijke “halve” gevulde koek. Maar waar was Friedje??? WD63 en Stampertje gingen op onderzoek. Nergens te vinden en het bed was ook onbeslapen. Waar was Friedje ???? Ook gevraagd aan Beun Teun de schilder die in het huis van “de Bandenkoning” aan het werk was maar die wist het ook niet.  Was hij dan nog ff boodschappen doen ???

Dan maar richting Emst zonder Friedje om ons in te schrijven.  Het weer was goed en het was al mooi druk bij het inschrijf bureau. Nadat iedereen zijn kaartje had ingevuld voor de 60 km rit, wat bij Brander en Stampertje  met enige problemen ging omdat ze de bril waren vergeten, dan maar op de gok er “iets”neer gezet. Inmiddels had vader Frank zijn zoon “KAY” bij OOP WD63 afgeleverd want die gingen samen de 30 route fietsen op de “koppel fiets”. Kay had zijn mooie sponsor shirtje aan en nam plaats achter op de “koppelfiets”. Vol trots werd hij uitgezwaaid door zijn vader en de kleine beentjes trapten volop mee om de vaart bij OOP erin te houden. Net toen we weg reden kwamen de Racereetjes “Bottertje, Redboei, Sponsor Vrouwe en Bambi aan die ons ook uitzwaaiden.

De eerste kilometer samen met OOP en KAY opgefietst waarna de Voorzitter bij het inslaan van het bos het initiatief nam om het tempo te gaan bepalen. Al snel ging het tempo omhoog en werden de eerste tochtrijder(ster)s ingehaald. De rest van de Lapjes volgden gestaag. Totdat Brander de kop overnam en “Iets” ging versnellen. Alleen de Voorzitter kon “met moeite” het tempo volgen. Voorzitter wilde nog wachten op de rest???? maar zag zelf in dat dat geen zin had. Met een strak tempo vervolgden wij onze weg. Het parcours lag er goed bij en konden “vaak” zonder problemen de overige toerrijders inhalen. De route was goed uitgezet en bij het oversteken  werden we aangemoedigd door de beveiliging van HDKS. Hulde daarvoor het was weer top geregeld !
Hierdoor konden we het tempo ook hoog houden en kop over kop toerden we door richting de 1e stop. Daar was het mooi druk. Een Banaan Krentenbol thee of bouillon was door de HDKS voor de rijders ter beschikking gesteld waar ook goed gebruik van werd gemaakt.
WD OOP was al met Kay bij de stop en Kay zat te genieten van een banaan. De Voorzitter zat Kay nog iets op te fokken om in de blubber te gaan dansen wat OOP niet zo leuk vond. Werd hij vies.

Houtlul en Mario waren er ook al ??? Wat bleek Mario had een nieuw achterwiel en had het tandwiel niet goed aangedraaid. Gevolg dat e.e.a  was los gaan zitten en niet echt meer door kon rijden.  De mazzel was dat ze kort bij de stop waren en hierdoor een stuk van de route hadden afgesneden.
Jaap de gasfitter van de Ketting heeft e.e.a met een aantal waterpomptangen herstelt zodat Mario toch de tocht der tochten uit kon rijden.

Nadat iedereen zijn inwendige mens had gevuld gingen we weer verder voor het 2e gedeelte. De voorzitter nam zoals gewoonlijk weer de kop maar werd al weer snel overgenomen door de Brander welk tempo niet door de rest kon worden bijgehouden. Kop over kop en een stak tempo verder richting de finish. Onderweg hebben nog “veel” met elkaar gesproken. Gaat lekker hé, wat een weer hé, Gaat het nog ( Brander tegen de Voorzitter) Onderweg Paparazzi nog tegen gekomen die ook weer de nodige plaatjes van deze tocht heeft gemaakt.
Aangekomen bij de 2e stop van de 60 km gaf de Voorzitter aan om deze “niet” te nemen maar door te rijden. Geen probleem, maar denk dat de Voorzitter daar later wel spijt van heeft gekregen.  Bij de oversteek Gortelseweg stond Smartlapje ons op te wachten. En blij dat hij was, kon hij toch nog een stukkie van deze tocht mee maken. Smartlapje had knvb verplichtingen dus kon niet eerder. Voor half geld heeft hij de laatste 20 kilometer  met ons meegereden en dat hebben we geweten. Bij elke bocht die we moesten nemen in het stilte gebied trok Smartlapje aan de voorrem . Een hard en intens irritant piepgeluid kwam daar uit  voort. Dit gaf Brander het gevoel om er nog een tandje bij te schakelen maar het piepende geluid bleef achter ons zuigen.
De Voorzitter nam nog enkele keren de kop over maar het tempo ging daarbij steeds naar beneden reden voor de Brander om het maar weer over te nemen en het tempo hoog te houden. Het einde kwam in zicht van de tocht, de laatste energie werd eruit getrapt en voldaan kwamen we aan bij VV Emst. Voorzitter legde zijn hand op de schouder van de Brander, en dankte de Brander voor deze mooie rit en gaf wel aan dat hij erg diep had moeten gaan om mij bij te houden. Daar doen we het toch voor: 61.13 km in 2 uur en 19 minuten en een gem. van 26.3 km.

Bij binnenkomst ff gewacht op de rest waarna vervolgens Houtlul, Stampertje, Mario en Junior binnen kwamen. Junior was als laatste want hij wilde een aantal dames niet inhalen omdat het uitzicht zo mooi was.
Nog een after drink gedaan in de kantine waarbij de racereetjes zich ook aansloten.
Al met al was het weer een mooi tochtje en is de Lapjes homogeniteit weer op een hoog peil gebracht.
O Ja…….Waar was Friedje nu. Junior had gecontact met “de bandenkoning” en die vertelde dat hij op de booreilanden zat. Dat het daar nog maar lang mistig mag blijven???

Brander

Emster VTT 2013 (Piet Piraat, je wordt gemist!)

9 uur verzamelen bij Friedje hadden we gelezen op de site dus  met veel zin in koffie waren de vertegenwoordigers voor vandaag: Brander, Houlul, Stampertje, Junior, WD62, Mooie Mario en de verslaggever van vandaag de Voorzitter.
Toen de Voorzitter om 9 uur binnenkwam was er wat onzekerheid in de groep: het welkom was anders dan andere jaren. Turbo nam de honneurs voor Friedje waar, conclusie was al snel dat ie nog ff naar het dorp was om gebak voor deze hongerige ATB-ers te halen. Attente moat die Friedje!
Nadat de Voorzitter Houtlul gepromoveerd had tot koffie zetten en alle keukenkastjes afgestruind waren om kopjes te vinden, die overigens bij nader inzien gewoon netjes op het aanrecht stonden! Was de koffie heerlijk. Brander had met zijn recherche ervaring de speurneus voor de gevulde koeken dus maar eerst maar een koek voordat het gebak met slagroom zou komen.
Maar ja als om half tien de koeken op zijn en de goesting voor het koersen de overhand krijgt, toch maar ff bellen met Friedje, oei geen verbinding met hem te krijgen.
Wij als bezorgde Lapjes maar eens even bij de werkende stukadoor navraag gedaan; die had ook nog niemand gezien dus was ook maar aan het werk gegaan. Dan ga je als goede moaten van Friedje toch wel ff denken! Eerst maar eens op de pot gezocht, onwel geworden van zijn eigen lucht misschien? Niet dus. Stampertje dacht dat die “luie F….” nog wel in bed zou liggen? Ook niet dus!!

Maar ja de goesting won het van de bezorgdheid dus: “tijd voor koers”. Op naar Emst, Wil had de lange uitvoering van de fiets gekozen om met kleinzoon Kai de 25 km te rijden. Toen Opa net zijn voet uit de pedaal had in Emst riep de jongen al kom Opa rijden!
Nee nee nog niet, eerst ff handjes schudden met de oude bekenden van de Ketting en inschrijven. Toen we hadden ingeschreven wilden we vertrekken maar was Houtlul zoek, oh nee toch niet, hij kon “zelf zijn registratie bandje niet om krijgen”. Toen ook dat was opgelost konden we gaan.
WD en Kai bepaalden de eerste km-s het tempo en dat ging in een stevig tempo, nadat Kai had geroepen dat Opa eens ff een beetje door moest fietsen, liep het tempo nog verder op en zei Kai stralend “dat gaat lekker hard!
Toen er een auto geparkeerd stond op de weg dacht de Voorzitter héé die Kai kan in de toekomst ook nog wel eens een Lapje worden! Zijn vocabulaire is al Lapjes waardig, vader Frank is ook al een meegefietst met ons toch??

Toen we het bos indraaiden hebben we gedag gezegd en werd er een strak tempo ingezet.
Vandaag had de Voorzitter gekozen voor “tempo strak toertocht” in plaats van koerstempo “de dood of de gladiolen”. De eerste vijf  kilometer mocht ik op kop blijven van Brander en bleef het groepje keurig bij elkaar. Dat Brander ook wel “zuinige” wordt genoemd vind ie wel OK, maar zuignap nee dat is zijn eer te na. Hij nam in strak tempo over van de Voorzitter. Daarna heerlijk de kop afgewisseld en lekker bijgepraat als broers onder elkaar.

Na 15 km kwamen we erachter dat we nog met ons tweeën waren, en zijn we lekker in ons eigen tempo doorgereden. Slechts 1 andere deelnemer (mountainbiker) heeft ons dit jaar ingehaald.
Het parcours lag er supergoed bij, bijna geen plassen, lekker snel en al behoorlijk wat mooie herfstkleurtjes. De dank gaat weer uit naar alle vrijwilligers van Houdt de ketting strak, prima uitgepijld, heerlijke versnaperingen en zoals altijd prima sfeertje.
Bij de tussenstop leek het erop dat ons toch een tweede deelnemer ongemerkt had ingehaald, maar nee Houtlul had heel sociaal, Mooie Mario naar de reparatiepost gebracht.
Het schijnt dat MM omdat ie dit jaar met de lapjes meeging 11 ipv 10 tandwielen had gemonteerd om bij te kunnen blijven. Mecano Jaap Fleming heeft het probleem prima verholpen zodat MM weer verder kon. Na een beker bouillon, krentenbol, banaan en nog andere versnaperingen konden we er weer tegenaan.

Nog snel even een gelletje in de krop gedrukt en daar gingen we weer. Rustige aanloop naar het eerste steile klimmetje waar de meesten van de fiets moesten, zoniet uw voorzitter en de Brander, dus hadden hier de overige Lapjes alweer voor de tweede maal vandaag, de slag gemist. Het tempo lag weer heerlijk strak en de kop werd netjes afgewisseld. Nog even een takje uit het wiel gehaald bij de voorzitter waarbij Brander netjes even wachtte!
Daarna zette de Brander het vermogen iets verder open en met wat strakke inhaal acties van hem werd de Voorzitter tot achtervolgen gedwongen. De voorgenomen aanval van de Voorzitter, op zijn favoriete lange klim na de Gortelse heide werd uiteindelijk een harde achtervolging om het gat weer te dichten. Gelukkig bovenop de klim zat ik weer in dat reusachtige 29” er achterwiel en kon even bijkomen.
Daarna weer kop over kop verder tot de tweede stop, in goed overleg besloten “doorrijden”. Smartlapje was door ons ingehuurd om hier de kop over te nemen van de beide broers om ze fris naar de finale te brengen. Helaas, de ontketende Diekers wilden de kop niet afstaan! Verder dan horen: veel gepiep (remmen), hebben we Smartlap niet gezien. Bij het bordje 55 km kon de voorzitter het niet laten om te proberen weg te rijden. Tsja dat had ie beter niet kunnen doen, de Brander was getergd en schroefde het tempo dusdanig op dat de voorzitter echt in zijn wiel moest kruipen, diverse malen de voorband tegen de achterband van de Brander gaven al aan dat de Voorzitter echt op het randje zat. De laatste 2 kilometer ging nog strak door en Brander werd nog even toegeroepen door een andere deelnemer dat ie wel erg strak inhaalde. Gelukkig eindelijk het asfalt van de hanendorperweg onder de wielen.

De Brander nog even geroemd dat ie vandaag echt de Voorzitter pijn had gedaan, zijn reactie was, dat ie dat al dacht! Na de finish lekker buiten gewacht op onze moaten die één voor één binnendruppelden. Conclusie van allen was we allemaal hebben genoten, het was niet helemaal duidelijk waar Junior onderweg nog van had genoten, maar “slimme ruukert” werd wel genoemd. Zo toen met zijn allen naar binnen voor de traditionele biertjes en balletje gehakt, heerlijk! Oh ja, dachten we toen alle adrenaline vervangen was door alcohol, hoe zou het met Friedje zijn?
Een belletje van Junior naar zoon Nick gaf uitsluitsel; de beste man had Off Shore verplichtingen en had zoon Nick het verzamelhonk ’s morgen laten openen. Verder nog even nagepraat met de “racereetjes” die ook hadden genoten van de mooie tocht. Om een uur of twee moest de Voorzitter er vandoor. Hij hoefde maar “even” te wachten want de rest ging “bijna”. Dat risico heb ik maar even niet genomen en ben lekker met een voldaan gevoel huiswaarts gekeerd.

Uitslag Het Zeemleren lapje klassement:
Overall                 Brander
29-ers                  Brander
26-ers                  Voorzitter
(ja als jezelf schrijft, pas je gewoon de categorieën een beetje aan en win je alsnog!)

Nog wat leuke getallen (met de Strava app):
Totaal afstand 60,3 km
253 hoogte meters, hoogste punt 59 meter.
Gemiddelde snelheid 25,2 km/h, hoogste snelheid 50,4 km/h

Deel 1, start tot tussenstop:
25 km gemiddelde 24,9 km/h

Deel 2, tussenstop tot 2e stop gortelseweg:
18.4 km gemiddelde 26 km/h

Deel 3, net voor de oversteek Oranjeweg tot finish (hier zit dus een overlap met deel 2)
19,7 km gemiddelde 26,7 km/h

Lapjes het was weer een mooie tocht.
Bedankt en tot volgend jaar.

De Voorzitter

Nog meer foto's gemaakt door Mamarazzi op de heide,
Sfeerbeelden gemaakt door Paparazzi en later nog aangevuld met andere foto's

 

vtt2013_001.JPG
vtt2013_002.JPG
vtt2013_003.JPG
vtt2013_004.JPG
vtt2013_005.JPG
vtt2013_006.JPG
vtt2013_007.JPG
vtt2013_008.jpg
vtt2013_009.jpg
vtt2013_010.JPG
vtt2013_011.JPG
vtt2013_012.JPG
vtt2013_013.JPG
vtt2013_014.JPG
vtt2013_015.JPG
vtt2013_016.JPG
vtt2013_017.JPG
vtt2013_018.JPG
vtt2013_019.JPG
vtt2013_020.JPG
vtt2013_021.jpg
vtt2013_022.JPG
vtt2013_023.JPG
vtt2013_024.JPG
vtt2013_025.JPG
vtt2013_026.JPG
vtt2013_027.JPG
vtt2013_028.JPG
vtt2013_029.JPG
vtt2013_030.JPG
vtt2013_031.JPG
vtt2013_032.JPG
vtt2013_033.JPG
vtt2013_034.JPG
vtt2013_035.JPG
vtt2013_036.JPG
vtt2013_037.JPG
vtt2013_038.JPG
vtt2013_039.JPG
vtt2013_040.JPG
vtt2013_041.JPG
vtt2013_042.JPG
vtt2013_043.JPG
vtt2013_044.JPG
vtt2013_045.JPG
vtt2013_046.JPG
vtt2013_047.JPG
vtt2013_048.JPG
vtt2013_049.JPG
vtt2013_050.JPG
vtt2013_051.JPG
vtt2013_052.JPG
vtt2013_053.JPG
vtt2013_054.JPG
vtt2013_055.JPG
vtt2013_056.JPG
vtt2013_057.JPG
vtt2013_058.JPG
vtt2013_059.JPG
vtt2013_060.JPG
vtt2013_061.JPG
vtt2013_062.JPG
vtt2013_063.JPG
vtt2013_064.JPG
vtt2013_065.JPG
vtt2013_066.JPG
vtt2013_067.JPG
vtt2013_068.JPG
vtt2013_069.JPG
vtt2013_070.JPG
vtt2013_071.JPG
vtt2013_072.JPG
vtt2013_073.JPG
vtt2013_074.JPG
vtt2013_075.JPG
vtt2013_076.JPG