Fietstocht PyreneeŽn 07-07-2011
WD+ en Kleine Vlo

Onze WD heeft met zijn grote klein vriend, de Kleine Vlo, weer leuke fietstochten gemaakt door het Franse en Spaanse land. En onder het motto ‘beter laat dan nooit’ hierbij een verslag en foto’s van de tocht van 2011.

De fietstocht van 2010 kun u hier bekijken

 

Dag 1 (Millau-Trebas)
Dit jaar een retourtje Millau met de bus.
Na 16 uur in de bus te hebben gezeten arriveerden wij om 09 uur in Millau. Tijdens het opzadelen van onze fietsen kregen wij een onverwacht bezoekje van Mark de Wilde die bezig was met zijn ochtend loopje. Zo zie je maar weer, waar je ook ter wereld bent, gedraag je want je komt altijd wel een bekende tegen.
Om 10 uur de fiets beklommen om langs de Tarn in toch wel in bloedheet weer de tocht richting de Pyreneeën te beginnen. Onderweg moesten wij een tunnel door waar het op zeker moment aardedonker werd. Geen licht op de fiets, dan maar wachten tot er een auto zou komen om ons in zijn schijnwerpers door de tunnel te begeleiden. Wat wij hoopten werd de waarheid en na 2 km zagen wij het daglicht weer.
In Trebas vonden wij een camping. Even op het terras een paar bruhne jongens te hebben genuttigd en vlug boodschappen doen. De tent op gezet en lekker eten koken. Het gekochte blikvoer uit een klein plaatselijk winkeltje bleek na opening 2 jaar over datum te zijn. Volgens kok Vlo was het nog wel te eten. (we zijn niet aan de schijt geweest)

Dag 2 (Trebas- Payssel)
Een prachtige rit. Het was erg warm,wat later een van de weinig mooie dagen van onze toer bleek te zijn. Deze dag was al meer klimmen en dat maakt het mooi.
Half in de middag een camping gevonden welke niet een van de modernste was. Het bier was lichtelijk over datum maar wel heerlijk koud voor zo’n warme dag. Nog even een frisse duik in het zwembad genomen wat heerlijk was.

Dag 3 (Payssel- Samatan)
Wederom een mooie dag met goed fietsweer en prachtige natuur en steeds pittigere bergen. Onderweg zeer veel onafzienbare akkers met zonnebloemen. De rit was niet langs hoofdwegen maar alleen maar binnendoor. Mijn gids/kok had thuis al kaartjes gemaakt van de te rijden route. Er waren uren bij dat je geen sterveling tegen kwam. RUST, heerlijk!!!
Aan het eind van de middag kwamen we aan op een municipale camping (lekker goed en goedkoop) Na de tent te hebben opgezet arriveerden er een Fransman en een Australiër op een bijzondere trike voorzien van een 2 liter Peugeotmotor met er achter een vouwcaravan. Ook stond er een Mercedes met het kenteken van een WD in jongere jaren.

Dag 4 (Samatan- Arreau)
Deze dag was het begin van het slechtere weer. Om 6.30 uur vertrokken in zwaar bewolkt weer. Wel een mooie fietsdag met ook weer unieke landschappen. In deze omgeving was het weer genieten geblazen alleen de kuit van WD begon een beetje op te spelen wat gelukkig maar van korte duur was. Onderweg zagen we al borden dat over deze route ook de Tour zou komen. Na een prachtige rit met alleen maar tegenwind bereikten we Arreau aan de voet van de Col de Aspin. Hier zouden we een paar dagen verblijven om de verschillende cols te beklimmen. Even door het gezellige dorpje gelopen en een lekker (gigantisch duur) potje bier gedronken. In de plaatselijke supermarkt de nodige spullen gehaald om daar weer een lekker potje eten van te koken. Tegen de avond was het bekeken met het mooie weer.

Dag 5 (in en rond Arreau)
Deze dag was de planning om via de Col de Hourquette d’Ancizan naar de Tue Mallet te fietsen. Bij het afdalen van Col de H.A. begon het harder te regenen, mist en de temperatuur zakte naar 5 graden. Tijd om onze plannen te veranderen en maar via Col de Aspin (een zeer mooie Col) terug naar de tent. Bij het afdalen uitkijken voor loslopende koeien. Het weer werd slechter, dan ons eten maar niet in het tentje maar in de kantine van de camping koken wat door een paar Engelse jongens navolging vond. Tijdens het koken konden we rustig de Tour volgen. Deze nacht was koud dus werd er besloten maar erg LEPELTJE / LEPELTJE te gaan slapen. Deze nacht was door de hevige regen het rustige riviertje veranderd in een kolkende massa en het waterpeil was wel met 1,5 meter gestegen. Deze nacht er nog wel een paar keer uit geweest om het stijgende water in de gaten te houden. Per slot van rekening sliepen wij er heel dicht tegenaan. Voor het raften was het ideaal.

Dag 6 (de Tour)
Vandaag de Tour live bekeken. Een mooie plek op Col de Hourquette d’Anizan uitgekozen om het hele circus van en rondom de Tour eens mee te maken met vandaag toch mooi weer. Alleen al de reclamekaravaan is al zeer de moeite waard. Als je wilt kun je met zakken vol reclamemateriaal naar huis. Een gele trui en een bolletjespet gingen mee naar Holland.
Vandaag was het ook nationale feestdag en er heerste een gezellige sfeer in het dorp met s avonds een prachtig vuurwerk. VIVE LA FRACE.

Dag 7 (Arreau – Vercours)
Vandaag besloten om een lange rit van 180 km te maken naar de camping van Cor Verbeek (broer van Ron) Mooi fietsweer over iets drukkere wegen om de camping op tijd te bereiken. Veel erg lange beklimmingen maar zo ook erg lange afdalingen. Gemiddelde snelheid 22 km p.u. deze dag. Onderweg kwamen wij nog een Fransman achterop gereden die ons er nog even uit probeerde te rijden met onze volle bepakking. NIET DUS. Het enige wat wij achter ons hoorde was een hartslagmeter die op tilt was geslagen. Afstraffen die handel!!!! Op de camping werden wij gastvrij ontvangen door Cor en Maike. Meteen aan het bier en nog meer bier. Deze avond hoefden wij niet te koken maar een lekker maaltje op de camping gegeten..Voor degene wie van rust houd is dit een camping bij uitstek. Prachtige ligging aan het begin van de Pyreneeën met een mooi zwembad en mooie fietsroute.

Dag 8 (rondom Vercors)
Mooi fietsweer om de omgeving van Pamiers te verkennen. Col de Py was een pittige col die we over kwamen. In Pamiers wat 12 km van Vercors ligt in de super onze inkopen voor de volgende dagen gedaan. Terug op de camping onder het genot van een biertje de Tour gekeken. Eten, slapen want de volgende dag er weer vroeg uit.

Dag 9 (Vercors – Montelieu)
Vroeg vertrekken zat er niet in. Zware regen en kou hielden ons vast tot 13.00 uur. Met dit slechte weer maar een snelle niet zo’n mooie route gereden. 4 uurtjes rijden was met dit slechte weer ver genoeg.

Dag 10 (Montelieu – St.Pons de Thomieres)
Vandaag fietsen door de Haute Lanquedoc. Nou, we hebben het geweten!!! Van de 8 uur dat we gereden hebben waren het 7 uur klimmen. Haast geen doen met volle bepakking. Een schrale troost was het mooie landschap, kleine bergdorpjes en de mooie vergezichten bij koud maar verder mooi weer. Deze dag was erg afzien!!!! Overnacht op zeer grote camping.

Dag 11 (St.Thomieres – Fondamente)
Bij vertrek waarschuwde de campinghouder voor een afgegeven weeralarm. Zware hagel, regen en storm. Toch maar vertrokken . Dan maar iets harder fietsen om het slechte weer voor te blijven. Dat was voor een groot deel gelukt alleen een zware regenbui met harde wind moesten we nog trotseren. Het werd een dagje van jasje uit en jasje aan. Een mooie route met veel klimwerk met heel af en toe een waterig zonnetje. Al weer een dag met slecht weer achter de rug. In ieder geval beter weer dan in Holland want daar was het helemaal pet.

Dag 12 (Fondamente –Millau)
Vandaag 50 km gefietst i.v.m. slecht weer. Kwam goed uit want Millau was ook de eindbestemming. Afgelopen nacht allebei slecht geslapen door het zware noodweer. Onderweg nog even de grote brug bij Millau van dichtbij bekeken. Een reusachtig bouwwerk. Aangekomen op de camping een mooi plekje gevonden om de tent op te zetten. Verder deze dag niet veel gedaan. Gehoord hebben we wel veel. Uit het tentje waar wij vrij dicht tegenaan stonden kwamen de meest gekke geluiden. De tent werd bewoond door een jong stel en bewoog constant. (Misschien te weinig haringen gebruikt) Wij vragen ons nog steeds af hoe die geluiden tot stand kwamen. (misschien weet een van de lezers het raadsel op te lossen)

Dag 13 (omgeving Millau)
Vandaag gefietst door de Gorge de La dourbie en Gorge du Trevezel en over de Causse de Noir terug naar Millau. Mooie lange afdaling waar we ons even lekker konden laten gaan. Redelijk weer met koude in de tweede helft maar rijden door de Gorges is altijd weer een zeldzaam schouwspel langs al die afgronden. Een mooie rit over 115 km.

Dag 14 (omgeving Millau)
Vandaag onszelf nog even lekker moegemaakt door net buiten Millau nog even een lekkere klim van 12 km te maken. Mooie route om vandaag afscheid te nemen van een prachtige Pyreneeëntocht die ondanks het meest slechte weer zonder pech en kleerscheuren was afgerond. Vanavond om 10.30 uur gaan we de 16 uur reizen met de bus weer aan.

Kok / gids Kleine Vlo weer hartelijk dank voor deze mooi verzorgde fietsvakantie. De route en het eten waren weer van een goede kwaliteit. In totaal 1337 km afgelegd.

WD

WDfietstocht2011_01.JPG
WDfietstocht2011_02.JPG
WDfietstocht2011_03.JPG
WDfietstocht2011_04.JPG
WDfietstocht2011_05.JPG
WDfietstocht2011_06.JPG
WDfietstocht2011_07.JPG
WDfietstocht2011_08.JPG
WDfietstocht2011_09.JPG
WDfietstocht2011_10.JPG
WDfietstocht2011_11.JPG
WDfietstocht2011_12.JPG
WDfietstocht2011_13.JPG
WDfietstocht2011_14.JPG
WDfietstocht2011_15.JPG
WDfietstocht2011_16.JPG
WDfietstocht2011_17.JPG
WDfietstocht2011_18.JPG
WDfietstocht2011_19.JPG
WDfietstocht2011_20.JPG
WDfietstocht2011_21.JPG
WDfietstocht2011_22.JPG
WDfietstocht2011_23.JPG
WDfietstocht2011_24.JPG
WDfietstocht2011_25.JPG
WDfietstocht2011_26.JPG
WDfietstocht2011_27.JPG
WDfietstocht2011_28.JPG
WDfietstocht2011_29.JPG
WDfietstocht2011_30.JPG
WDfietstocht2011_31.JPG
WDfietstocht2011_32.JPG
WDfietstocht2011_33.JPG
WDfietstocht2011_34.JPG
WDfietstocht2011_35.JPG
WDfietstocht2011_36.JPG
WDfietstocht2011_37.JPG
WDfietstocht2011_38.JPG
WDfietstocht2011_39.JPG
WDfietstocht2011_40.JPG
WDfietstocht2011_41.JPG
WDfietstocht2011_42.JPG
WDfietstocht2011_43.JPG
WDfietstocht2011_44.JPG
WDfietstocht2011_45.JPG
WDfietstocht2011_46.JPG
WDfietstocht2011_47.JPG
WDfietstocht2011_48.JPG
WDfietstocht2011_49.JPG
WDfietstocht2011_50.JPG
WDfietstocht2011_51.JPG
WDfietstocht2011_52.JPG
WDfietstocht2011_53.JPG
WDfietstocht2011_54.JPG
WDfietstocht2011_55.JPG
WDfietstocht2011_56.JPG
WDfietstocht2011_57.JPG
WDfietstocht2011_58.JPG
WDfietstocht2011_59.JPG
WDfietstocht2011_60.JPG
WDfietstocht2011_61.JPG
WDfietstocht2011_62.JPG
WDfietstocht2011_63.JPG
WDfietstocht2011_64.JPG
WDfietstocht2011_65.JPG
WDfietstocht2011_66.JPG
WDfietstocht2011_67.JPG
WDfietstocht2011_68.JPG
WDfietstocht2011_69.JPG
WDfietstocht2011_70.JPG
WDfietstocht2011_71.JPG
WDfietstocht2011_72.JPG
WDfietstocht2011_73.JPG
WDfietstocht2011_74.JPG
WDfietstocht2011_75.JPG
WDfietstocht2011_76.JPG
WDfietstocht2011_77.JPG
WDfietstocht2011_78.JPG
WDfietstocht2011_79.JPG
WDfietstocht2011_80.JPG
WDfietstocht2011_81.JPG
WDfietstocht2011_82.JPG
WDfietstocht2011_83.JPG
WDfietstocht2011_84.JPG
WDfietstocht2011_85.JPG
WDfietstocht2011_86.JPG
WDfietstocht2011_87.JPG
WDfietstocht2011_88.JPG
WDfietstocht2011_89.JPG
WDfietstocht2011_90.JPG
WDfietstocht2011_91.JPG