6e Wassink bv Emster Veldtoertocht

Dat de, inmiddels traditie geworden, Emster Veldtoertocht een serieuze aangelegenheid aan het worden is, bleek uit de gedegen voorbereiding die sommige Lapjes dachten nodig te hebben. Hoe vaak sommigen het 60 km parcours, al dan niet functioneel, gereden hadden was haast ontelbaar en iedereen probeerde ook steeds sneller als de vorige rond te gaan, gezien het e-mail verkeer van de afgelopen weken. Begon al aardig op ‘spam’ te lijken…. Uiteindelijk werd de snelste tijd door Brander en ExAlaaf neergezet; 2.18 uur (volgens henzelf dan….). Hier moesten we de 21e dus proberen onderdoor te gaan…..
Eerst hadden we op de vrijdag nog een korte vergadering bij De Sponsor tijdens het kleding passen/verstrekken (waarvoor nog veel dank!) en werd besloten om zaterdagmorgen om 09.00 uur bij Frietje te verzamelen en ZONDER koffie te drinken gelijk naar Emst te fietsen en zo snel mogelijk te starten…want dan hadden we nog wat aan de dag……
Samen met Stampertje en Houtlul richting Het Loar gefietst en onderweg  sloot de Hoarhelm zich bij ons aan. Bij Friet aangekomen stond tot onze grote verbazing een geheel verzorgd ontbijtbuffet op tafel. Dit was aangeboden door de directrice van Via Quidam! Tja…toen moesten alle plannen natuurlijk worden bijgesteld en werd er toch koffie gedronken en hebben we de broodjes lekker opgepeuzeld. Jenny het was grote klasse!!!



Ondertussen waren de Voorzitter en Biston, met een baard van drie weken, ook aangeschoven en zorgde Hoarhelm ervoor dat de opvoeding van Turbo in één keer naar de kloten werd geholpen, door het arme dier een hele croissant te laten opvreten….Biston begon gelijk zijn verhalen over de gnoezenjacht te vertellen en zo verstreek de tijd alweer naar een bedenkelijk laat tijdstip. Toch maar de fiets gepakt en naar Emst gereden waar immers ExAlaaf vanwege sponsorverlichtingen al om 09.00 uur aanwezig was en op ons zat te wachten….Ook Dennis uut Utreg was er weer bij. Snel ingeschreven en na een statiefoto bij het sponsor reclamebord begonnen we uiteindelijk aan de 60 km, Biston en Frietje voor de 45km, over de mooie Veluwe.

ExAlaaf voerde gelijk het tempo hoog op en met gezwinde spoed vlogen de eerste kilometers  onder de noppenbanden door. Mede door de brede paden in het begin, was het inhalen van langzamere deelnemers een eitje. Na een kilometer of 15 viel de groep uit elkaar en schakelden Dennis, Stampertje en ondergetekende een tandje terug…Het was immers nog heel ver naar de kantine van VV Emst! Na de gebruikelijke valpartij en een vastgelopen ketting van Stampertje en een loszittende zadelpen van Dennis, kwamen we bij het 40 km rustpunt aan. Tot onze grote verbazing stond Houtlul daar ook al….Hoe die zo snel daar was gekomen zal wel altijd een raadsel blijven, maar een ding was zeker; hij reed absoluut niet vóór ons….! Uiteraard waren de snerende opmerkingen van de Voorzitter en ExAlaaf niet van de lucht om het feit dat we hun tempo niet konden bijhouden en ook Paparazzi deed nog een duit in het zakje door ons een beetje af te plassen. Rij zelf eens mee…..!!!!

Na de thee en/of bouillon werd het aluminium en carbon weer bij elkaar geraapt voor  de laatste 20 km…Al snel waren het weer twee groepjes en reed ik samen met mijn fijnste zwager en Houtlul in ons eigen tempo, terwijl de andere vier Lapjes toch nog regelmatig in het zicht waren. Onderweg werden we nog verrast door een achteruitrijdende Biston (witte achteruitrijlamp en tuut, tuut, tuut…) en hadden we nog een fijn gesprek met Frietje (AAN DE KANT!!!!!!)……De laatste kilometers gingen weer over mooie brede paden en ging ook het tempo weer iets omhoog, waardoor we uiteindelijk in 2.25 uur de 60 km hadden afgelegd. De groep van de Voorzitter was maar 2 minuutjes sneller….

Snel de fietsen geparkeerd om aan de afterparty te beginnen, dachten we….Iemand met een wel heel erg strakke ketting vond dat we onze bikes niet voor de reclameborden mochten zetten, maar op de parkeerplaats buiten het hek….Dit was voor de Voorzitter reden om de Trek te pakken en naar z’n vrouwtje thuis te vertrekken. Onder luidkeels protest hebben we uiteindelijk maar gehoor gegeven aan het bevel van de veel te strakke ketting meneer en beloofde Henry Jacobs op onze fietsen te passen terwijl wij ons welverdiende biertje naar binnen goten. De waterpolioërs  zaten al gezellig bij de RaceReetjes aan tafel zodat we gelijk konden aanschuiven. Sommigen zaten er aardig door heen en hadden niet veel praatjes meer, maar na het eerste biertje kwamen de grote monden al en het ene na het andere sterke verhaal schalde over de voetbalvelden van Emst en ook de A-junioren van Emst hebben hun drie hoeraatjes gehad. Dat we dit later nog eens voor hun tegenstander (Vitesse???) deden toen die scoorden vond het publiek minder leuk, maar we kwamen toch al niet om vrienden te maken……

Na de gehaktballen van Houtlul (dank, dank…) kwam de hoofdsponsor van VV Emst persoonlijk langs met belegde broodjes (nog bedankt Gerard!). De RaceReetjes moesten ’s avonds nog op een etentje verschijnen en gingen al vrij snel naar huis. Waarschijnlijk hadden ze nogal wat tijd nodig voor de gebruikelijke föhn en plamuur perikelen…….Maar dit hield wel in dat wij in een keer in de wind zaten en werd het toch wel wat fris. Dus het bier gepakt en maar naar binnen gegaan om de party voort te zetten. De organisatie was inmiddels ook binnen en werd na de dankwoorden van de voorzitter van HDKS (drie hoeraatjes!!!!) de gebruikelijke maaltijd, erwtensnert, geserveerd. Uiteraard werden de Lapjes en ook de poloboys uitgenodigd om aan te schuiven, maar er was niemand die het na vorig jaar nog waagde om twee keer op te scheppen….Bang voor een zere pens jongens???

Aangezien de ingelegde pot nog niet uitgeput was, werden er nog vele biertjes gehaald en geconsumeerd, al viel het wel op dat Frietje een grote trainingsachterstand had opgelopen…(Ik mot gien bier meer….) Maar wel goed dat je er weer bij bent Friet!
Zo rond een uur of vijf nam iemand het besluit dat het tijd werd om op te stappen, wat gezien de toestand van sommigen waarschijnlijk de verstandigste beslissing van de dag was….Er werden een paar Lapjes wel heel erg balorig en of iedereen zijn eigen groene en rode handschoen heeft valt te betwijfelen….

Thuis aangekomen samen met Stampertje en Houlul nog een lekker bakje koffie met zelf gebakken appeltaart van Poemie gehad, waarna ik zo ‘verstandig’ was om nog even een alcoholische versnapering te serveren in de vorm van een glaasje ‘Schwarze Swein’ (door een collega zelfgebouwd drankje met 55% alcohol…)…Was niet echt meer nodig en Stampertje was waarschijnlijk de verstandigste door dit niet meer op te drinken en gewoon een biertje te nemen…..Er vond nog een telefonische conversatie plaats met de Inrid van Houtlul. Waar ging dat touwens over…..???? Of het de vermoeidheid was van de lange tocht was of de alcohol, of en combinatie van beide, maar toen Houtlul en Stampertje naar huis gingen, ging bij mij het lampje langzaam uit. Ik lag dan ook vroeg in m’n mandje, alwaar ik terug kon denken aan een wederom geslaagde  Emster Veldtoertocht!!!!! Volgend jaar weer!!!!

Jan Knien

terug