Ploegentijdrit HDKS 26 juni

Deze dag moest het gebeuren, hier had Martin zijn zinnen op gezet, hier moest een team van de Lapjes winnen. Nu wil hij wel vaker dingen die hij zelf niet kan uitvoeren, dus moesten de sterkste Lapjes bij elkaar gevoegd worden. Na de zilveren sigaret was de selectie hiervoor al duidelijk, de Diekers zouden een eigen broederteam vormen en er zou zelfs nog een derde team gevormd kunnen worden. Gelukkig voor de dochter van Ruud maar helaas voor ons werd die uitgeloot om deel te nemen aan Gelders-Overijssels kampioenschap Meerkamp voor C/D-junioren in Hengelo waar ze als vierde eindigde. Ook Stampertje kon niet van de patij zijn, hij had een of ander fietstochtje met een ander clubje, zwak excuus.
Nu moest Martin zelf aantreden voor dit snelle team, gevormd door Theo, Joost en Sander, en zag hij de bui al hangen, dat wordt afzien. Onze voorzitter was al vroeg in de weer op de Gortelseweg, om negen uur was de startstreep al getrokken toen de eerste renners arriveerden. Het was de eerste keer dat hij hierbij als jury aanwezig was en vroeg aan de vaste deelnemers en medebestuurders nog even hoe een en ander ook al weer moest verlopen. Natuurlijk hebben we hem even tekst en uitleg gegeven. Toch had hij zich al goed voorbereid, de startlijsten waarop alle tijden konden worden ingevuld waren al uitgeprint. Zelfs de briefjes voor de loting van de startvolgorde welke werd verricht door Liesbeth die ook de foto´s maakte. De ene na de ander ploeg kwam zich melden, de meest luidruchtige waren natuurlijk weer de gebroeders Dieker, nu met vier man sterk. Zeven ploegen, waaronder vier Lapjes teams, gingen uiteindelijk van start, twee meer dan vorig jaar, waaronder zelfs een kompleet damesteam in de kleuren van Wassink. Als eerste ging een driemanformatie (team Biston) van start met oud kettinglid Erik, die zelf zéér vroeg aanwezig was, Fred en Jaap v. Zuuk, twee minuten later gevolgd door het team van de fam. Schurink uit Epe. De dames hadden als laatste geloot, maar op de valreep besloten een aantal renners uit vervlogen tijden ook van start te gaan. Door de goede weersomstandigheden was het lekker fietsen en de snelheden lagen erg hoog, zo hoog dat het team Schurink al binnen de eerste ronde werd ingehaald door het eerste Wassink team. Dit gaf bij de eerste doorkomst wat verwarring en ongeloof bij de jury, die later nog rekenwerk kreeg te verwerken, maar er uiteindelijk wel uitkwamen. Jaap Fleming en sponsor van deze rit Martin van de Berg konden het hoge tempo van hun teamleden niet langer volgen en hielden het na anderhalve ronde voor gezien. Gekkenwerk, zei Martin, dat tempo houd ik niet zo lang vol, terwijl hij van te voren aangaf nog zenuwachtiger te zijn dan voor de start van de Nunspeetse Keiler maar wel voor de overwinning zou gaan. In de eerste ronde bij de beklimming (40 km/u) naar Gortel moest hij al een keer passen, maar nam hierna nog enkele malen over. Bij het ingaan van de tweede ronde was hij even los, weer bij laten komen, maar nog geen kilometer verder riep hij “rij maar door” en gaf de welbekende pijp aan Maarten v. Rossum. Gedrieën gingen we goed samenwerkend verder met de wetenschap dat als we lek reden het over was. In de tweede ronde passeerden we in sneltreinvaart het vier minuten eerder gestarte team van Biston, Fred had nog net genoeg lucht om op te merken “nu pas”.
Er waren halverwege drie teams met drie man aan het koersen, de snelheid had daar weinig onder te lijden bleek later. Als derde gestarte team kwamen we als eerst over de finish in wat later de snelste en ook de meest gelijkmatigste tijd bleek te zijn. De andere teams kwamen soms met drie soms met vier man over de streep, de Diekertjes gebroederlijk naast elkaar, een uniek beeld. Na veel hoofdbrekens en overleg bij de jury werd de uitslag bekendgemaakt op het terras van de Bosrand. Hier bleken de onderlinge verschillen in de achterhoede wel erg klein te wezen, men vroeg zich zelfs af of dit niet aan de reactiesnelheid van de juryleden lag. Het overall klassement is tot stand gekomen door de snelste eindtijd en de meest constante gereden tussentijden bij elkaar op te tellen. Hier bleek het team van Theo, Sander, Joost en Martin in beide gevallen het beste gescoord te hebben en dus overall winnaar te zijn. Het team van Gerrit, Rein, Tim en Jaap eindigde met de tijd op 31 sec. achterstand en 3e constante tijd op de tweede plaats.
Team Dieker eindigde als derde overall maar wel met vijvenhalve minuut achterstand, gevolgd door de dames en team Biston welke in tijd nog wel sneller waren dan de dames.
Wassink Vervoort had prijzen beschikbaar gesteld in de vorm van een gereedschapsetje, er waren zelfs prijzen voor de snelste en meest constante ploeg beschikbaar. Maar omdat die in dit geval bij dezelfde ploeg terecht zou komen ging het opstapje als aanmoedigingsprijs, en omdat zij tweede waren bij de constante snelheid naar het damesteam. Verder was er voor elke deelnemer nog een bus WD40 voor het onderhoud van de fiets beschikbaar. Het was goed toeven in de zon met de nodige familieleden en supporters, helaas had men geen abdijbier zoals in Limburg maar deze blonde rakkers smaakten net zo goed. Na nog eenmaal de lijst met tijden bestudeerd te hebben en er door menigeen nog eens werd nagerekend keerde men voldaan huiswaarts.
Een zeer geslaagde wedstrijd en alle lof aan de voorzitter van de jury voor het in goede banen lijden hiervan.
En Martin….. die was toch tevreden, had wel gewonnen maar daar zelf té weinig aan bij kunnen dragen. Helaas ……… volgende keer beter, maar Wassink was goed vertegenwoordigd, het zag de concurrentie groen en rood voor de ogen.

Sander

Pos. Ploeg
1e ronde
2e ronde
3e ronde
eindtijd
gem
cf*
1
Sander Pannekoek
Theo Brons
Joost v Oosterhout
Martin v d Berg
16.43

16.49

16.54
50.26.20 (1)
41.78
1
2
Gerrit Kroes
Tim Witteveen
Rein Witteveen
Jaap Fleming
16.37

17.12

17.18
50.57.57 (2)
41.52
3
3
Wil Dieker
Igno Dieker
Leon Dieker
Wilfried Dieker
18.32

19.02

18.23
56.00.88 (3)
37.70
5
4
Els Nelissen
Marianne Konijnenberg
Anja Gorkink
José Lagerwey
21.03
20.38
20.39
62.20.08 (7)
33.76
2
4
Erik Bijsterbosch
Fred Kers
Jaap v Zuuk
18.58
18.59
19.19
57.16.97 (5)
36.73
4
6
Gerrit Schurink
Jan Dokter
Wim Herms
Ramon v Zuuk
19.51
19.02
18.23
57.16.20 (4)
36.78
6
7
Harry Zoete
Johnnie Zoete
Henry Nijboer
Jan Karman
20.32.
20.13
19.29
60.14.14 (6)
35.10
7
* cf = constante factor (klassement van meest constante ploeg )

Hier nog meer foto´s op de website van HDKS
Gemaakt door Liesbeth, Sander, Hans BBoemie en Wim de Schakelaar