Sportsbalm Cross 2004

Foto´s Ruud Sleper

Vaassen, 11 december 2004

Mathijs Wagenaar heerst wederom, jarige Michiel Berends “best of the rest”
Mathijs Wagenaar heeft wederom de strijd in de SPORTSBALMCROSS beheerst en mag zich wederom een jaar kampioen van de gemeente Epe noemen.

De 14e editie van deze wedstrijd werd zaterdag 11 december onder bijzonder goede omstandigheden verreden.
En de kou werd verzacht door het naastgelegen Golden Tulip Hotel die voor alle deelnemers en toeschouwers warme chocomelk en cake beschikbaar had gesteld. De publieke belangstelling was ook zeer goed te noemen.

Jeugd.
Om 13.00 uur vertrokken slechts 3 jeugdrenners voor hun strijd over 20 minuten + 1 ronde. Erwin Schoneville was gebrand om de vorig jaar verdiende wisselbokaal weer mee naar Epe te nemen.
Erwin mocht het opnemen tegen Ronald van Amersfoort en Jeroen Hagen. Erwin nam in het begin al voorsprong door een valpartij van Ronald. Ronald kon zich echter goed herstellen en plaatste daarna de beslissende aanval waar Erwin en Jeroen geen antwoordt op hadden. Uiteindelijk was het verschil op de meet 1 minuut 15 seconden Erwin werd tweede en jeroen derde. Helaas waren er slechts 3 deelnemers aan de start, ze hebben er echter een mooie wedstrijd van gemaakt.

Senioren en Dames.
Bij de senioren en dames was de opkomst zeer goed door 25 heren en 3 dames zouden de strijd om het kampioenschap ingaan. De strijd zou gaan over 45 minuten + 1 ronde.
Na een zeer snelle start lieten de gebroeders Wagenaar en Michiel Berends zien dat er een groot verschil is tussen wedstrijd rijders en recreanten
De jarige Michiel liet iedereen zien waarom hij als mountainbiker de overstap maakt van de Funklasse naar de Masters. Met 12 overwinningen en een tweede plaats op het NK gaat Michiel in 2005 de strijd aan met de grote jongens.
Mathijs Wagenaar het 22 jarige talent uit de gemeente Epe liet na enige schermutselingen met Michiel en Hilbert Wagenaar, in de vijfde rond, op een technisch stuk van het parcours achter zich. Na een in de ochtend gewonnen ATB tijdrit over 9 km met een gemiddelde van 33 km/h hoefde hij op de verschrikkelijke zandbult in Epe zijn voorsprong alleen maar vast te houden. Mathijs heeft dit jaar onder meer de Europa Cup voor elite in Groesbeek gewonnen. De HBO student industrieel productontwerp kan ondanks zijn studie voldoende tijd vrijmaken om met de ATB top van Nederland en Europa mee te strijden. Michiel wist de strijd om de 2e plaats, in de laatste meters met handen en voeten te winnen van Hilbert.
Johan Wagenaar kwam net te kort om de strijd met zijn broers en Michiel aan te gaan maar reed sterk naar een vierde plaats voor Michel Waich en Marc Elshof.

Dat de verschillen groot waren blijkt wel dat slechts bovengenoemde 6 renners in dezelfde ronde als de koplopers finishten. Elf deelnemers kwamen op 1 ronde achterstand binnen en de rest op meerdere ronden. Op de 7e plaats streed Sander Pannekoek een eenzame strijd tussen de toppers en de sub toppers.
Met name het zestal wat voor de 8e t/m 13e plek fietste maakte er een echte strijd van. Wil Dieker, Joost van Oosterhout, Wim Herms, Leon Dieker, Bennie Overbosch wilden elkaar tot in de laatste ronde bestrijden.
Ook de prins carnaval uit Vaassen Prins Martin I was volop in strijd met deze groep.
Hij liet zien dat hij voor de komende feestmaanden in goede vorm is. Helaas maakte een prachtige salto, over een duidelijk door de organisatie gemarkeerde boomwortel, een einde aan zijn aspiraties om bij de eerste tien te eindigen. Zijn fiets eindigde na deze duikeling op 2 meter hoogte in een dennenboom.

Bij de dames waren het Cobie Groothuis die de titel van 2003 verdedigde, Hester Wagenaar (Jawel de zus van) en Annet Worst die de strijd voor de wisselbokaal aangingen. Hester Wagenaar, vorig jaar nog aan de start bij de jeugd, nam gelijk in de eerste ronde de leiding voor Cobie en Annet. Op het selectieve parcours drie dames aan de start is een succes en geeft aan dat het dames mountainbiken sterk in opkomst is. De populariteit zagen we al eerder met de Emster veldtoertocht. Hester Wagenaar ging met de overwinning naar huis voor Cobie Groothuis en Annet Worst.

In 2005 kunnen de winnaars van de SPORTSBALMCROSS hun titels verdedigen op zaterdag 10 december.

Het goede verloop was mogelijk dankzij de inzet van een 15 tal vrijwilligers van Houdt de ketting strak.
De uitslag is onderstaand geheel uitgewerkt.
Met sportieve groet,
Namens Houdt de Ketting Strak,

Zie ook: www.houdtdekettingstrak.nl

Uitslag Jeugd 20 minuten + 1 ronde.
1. Ronald van Amersfoort 20 minuten + 1 ronde
2. Erwin Schoneville op 1.15 minuut
3. Jeroen Hagen

Uitslag Senioren 45 minuten + 1 ronde.

1. Mathijs Wagenaar 45 minuten + 1 ronde
2. Michiel Berends op 20 seconden
3. Hilbert Wagenaar op 20 seconden
4. Johan Wagenaar
5. Michel Waich
6. Marc Elshof
7. Sander Pannekoek
8. Bennie Overbosch
9. Joost van Oosterhout
10. Leon Dieker
11. Wil Dieker
12. Wim Herms
13. Prins Martin I (Martin van de Berg)
14. Ruud Sleper
15. Rein Witteveen
16. Wilfried Dieker
17. Igno Dieker
18. Tinus van Huffelen
19. Bas Huis in ‘t Veld
20. Johan Groothuis
21. Erik van Houttum
22. Jan Koorn
23. Wim Schakelaar
24. Remco Wensink

Dames 45 minuten + 1 ronde.

1. Hester Wagenaar
2. Cobie Groothuis
3. Annet Worst

Bekijk hier nog wat foto's van Sander